Video's van debatten

 

Voorbeelddebatten

Tofik Dibi over de OV-studentenkaart voor MBOers

 

Dit voorbeelddebat is het eerste jureervoorbeeld.

Merk op dat hier sprake is van 'gelijk geven' (Van Bijsterveldt) en de ad misericordiam (Dibi). Inmiddels is dit debat niet meer actueel (mbo'ers hebben ook ov) maar het kan nog wel als voorbeeld dienen om te jureren.

 

Kees Vendrik vs Wouter Bos - biobrandstoffen

 

Dit is het eerste debat dat als jureervoorbeeld genoemd wordt. Merk op dat Bos gebruikmaakt van de tactiek 'gelijk geven'. 

Strategische stappen

"Het hoort erbij" debat na gemeenteraadsverkiezingen 7 maart 2002 (Melkert Fortuyn)

 

Het beruchte verkiezingsdebat na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in 2002. Ad Melkert was zichtbaar not amused over de winst van Fortuyn, wat hem veel kritiek opleverde.

Clinton, drieslag, herhaling

 

Clinton ontkent zijn affaire met stagiaire Monica Lewinksy. Let op de herhaling en de pauzes die hij inbouwt.

Al Gore, drieslag en climax

 

Gore maakt gebruik van een drieslag en een climax om zijn film 'An Inconvenient Truth' te promoten.

Emoties lopen hoog op - Slotdebat Europese Verkiezingen

 

De verliezers van de Europese Verkiezingen laten duidelijk hun onmin over winnaar Geert Wilders blijken. 

Bos-Balkenende drieslag met voorbeelden

 

Het getal drie heeft een magisch effect, het lijkt alsof 'drie' volledig is.

Bos vraagt om drie voorbeelden van een bijdrage uit de hogere inkomens. Weliswaar geeft Balkenende antwoord, Bos neemt er geen genoegen mee en lijkt redelijk door te zeggen 'Geef me dan twee voorbeelden, geef me dan een voorbeeld'. De gesprekleider Frits Wester helpt Bos door te zeggen dat Balkenende het nu even alleen moet doen. Hoewel Balkenende inhoudelijk sterker en concreter had moeten reageren (hij komt met voorbeelden die al bestonden, geen nieuwe maatregelen), komt Bos in ieder geval door deze 'drietrapsstrategie' veel sterker over. 

Eurlings, antithese en drieslag

 

Eurlings krijgt veel respons op zijn bijdrage tijdens het CDA-congres in 2010, waarin de vraag centraal staat of het CDA moet instemmen met de PVV als gedoog-coalitiepartij. Hij maakt hier gebruik van een aanspreking en inclusief-we: 'beste partijvrienden, onze partij' een drieslag (ik ben CDA, ik blijf CDA en ik word nooit...) en een antithese (we hebben het moeilijk, maar dit is het grootste partijcongres in de geschiedenis; ik ben CDA en word nooit van de PVV). Overslaande stem is een beetje veel van het goede, maar heeft kennelijk geen nadelig effect op het aanwezige publiek.

Eurlings, geslaagde vergelijking met vorige coalitie, pathos Verhagen

 

Camiel Eurlings maakt een geslaagde vergelijking met de coalitie tussen het CDA en de Lijst Fortuyn, die in grote lijnen vergelijkbaar was met de PVV. Waarom toen wel, nu niet? En het CDA is daar sterker uitgekomen. Merk op dat Eurlings het imago van Verhagen repareert door hem als betrouwbare en menselijke CDA'er af te schilderen. 

Geert wilders, pokerface

 

De partijgenoot van Geert Wilders, Hero Brinkman, haalde uit naar het 'ondemocratische karakter' van de partij.

Wilders reageert met een pokerface en komt in ieder geval in dit antwoord tegemoet aan Brinkman. Hij repareert daarmee zijn 'ethos'.

Hoffelijke houding: not - Veldhuizen van Zanten

 

Staatssecretaris Veldhuizen Van Zanten snoert de voorzitter de mond die haar te hulp wilde schieten. Het werd haar bepaald niet in dank afgenomen in de media. Een hoffelijke houding lijkt verstandiger voor je imago.

Kennedy

 

De beroemde gestileerde antithese (chiasme) van J.F. Kennedy tijdens zijn inaugurele toespraak in 1961.

Obama korte versie

 

Een van de bekendste toespraken van Obama tijdens zijn verkiezingscampagne, met aanspreking, antithese, inclusief-we en climax.

Tips volgens Pauw & Witteman

 

Drogredenen

Ad baculum

 

In plaats van argumenten uit te wisselen, kun je elkaar ook een klap verkopen om je zin te krijgen... (Met dank aan Nolanda Klunder en Sjaak Baars van TU Delft!)

Ad baculum Zhirinovsky

 

In sommige landen gaat men op de vuist om de ander te 'overtuigen'. (Met dank aan Nolanda Klunder van TU Delft, voor het delen van dit fragment!)

Ad hominem - Clinton vs Obama

 

Hillary Clinton beticht Obama van onbetrouwbaarheid. Deze beschuldiging wordt niet gewaardeerd door het publiek.

Ad hominem - Fortuyn - Van Dam

 

De beruchte beschuldiging van Van Dam tegen Fortuyn: u bent een minderwaardig mens.

Ad hominem - Wiegel vs Den Uyl

 

Wiegel vergelijkt Den Uyl met Sinterklaas, een ad hominem die het publiek erg geslaagd vindt. Merk op dat het dus uitmaakt op welke manier je iemand 'terechtwijst'.

Ad hominem, vals dilemma - Van Gaal

 

Een vals dilemma en een ad hominem in een.

Hellend vlak - Melkert vs Balkenende

 

Melkert vergelijkt Fortuyn met Le Pen, Balkenende vindt dat de vergelijking niet opgaat.

Melkert waarschuwt voor Franse toestanden als Fortuyn in de coalitie komt, Balkenende vindt dat Melkert populistisch is. 

Publiek reageert wisselend. 

Stroman Brinkman/Kant

 

Brinkman wil militairen inzetten om straatrellen te voorkomen, Kant maakt daarvan dat het inzetten van F16's geen goede oplossing is.

Stroman, affaire Buikhuisen

 

In het reclasseringsblad Kri werd het onderzoek van Buikhuisen vertekend, wat tot gevolg had dat de publieke opinie zich tegen hem keerde. Fragment ontleend aan documentaire van Berkvens, J. (2005, 25 mei) Profiel: Wouter Buikhuisen. KRO reporter [televisieuitzending 2009].

Stroman: islamitische aap

 

PVV'er zou premier van Turkije uitgemaakt hebben voor islamitische aap. Rutte vraagt om opheldering, Wilders zegt dat het gaat om een misverstand: er zou gezegd zijn dat nu de islamitische aap uit de mouw kwam. Het werd een rel in de media vooral omdat er over en weer 'doe normaal man!' werd gezegd.

Stromannen verkiezingsdebat 7 maart 2002 'Dat zei ik niet'

 

Pim Fortuyn geeft problematiek weer van asielbeleid en Paul Rosenmoller legt hem een inconsistentie in de mond (stroman).

Verdonk tu quoque

 

Pechtold begaat een tuquoque. Het is niet relevant wat Verdonk als minister deed omdat zij nu als kamerlid optreedt. De kwesties waren ook heel anders. Merk op dat Verdonk uit het veld geslagen is, steun zoekt bij de voorzitter, en daarmee in ieder geval fysiek het onderspit delft. (Met dank aan Wim Blokzijl van TU Delft voor het delen van dit fragment!)

De zaak Lucia de B.

 

In de zaak Lucia de B. lagen veel drogredenen ten grondslag aan haar veroordeling. Ad hominems (collega's vonden haar raar), verkeerde causale verbanden en verkeerde statistiek leidden tot een gevangenisstraf. Gelukkig werd haar zaak herzien en kwam ze na zes jaar vrij.