top of page

 

Beter samenwerken - Dr. ir. Gwendolyn L. Kolfschoten

 

Vaak hoor je in organisaties dat er beter samengewerkt moet worden. Geen eilandjesgedrag maar met elkaar dingen voor elkaar krijgen. Geen verborgen agenda’s maar openheid en vertrouwen. De vraag is natuurlijk: hoe doe je dat? Samenwerken leer je over het algemeen niet tijdens je opleiding. Er wordt verwacht dat je het al kan, en het wordt eerder gezien als ‘karaktereigenschap’ of algemene competentie. Toch is het te leren. In dit boek wordt beschreven hoe je een groep aan het samenwerken krijgt. Niet door simpelweg taken te verdelen en een doel te stellen, maar door de expertise en drijfveren binnen de groep aan te spreken en in gang te zetten (en te houden). Net zoals je een vuur ontsteekt en laat branden, zo moet je een samenwerking activeren en stimuleren. Om in de woorden van de auteur te spreken: echte samenwerking faciliteren is niets meer of minder dan het geheim van de smid. Gelukkig is het niet langer een geheim: dertig jaar onderzoek heeft geresulteerd in onderbouwde en tegelijkertijd praktische handvatten om het beste uit een groep te halen. Daarover gaat dit boek.

Gwendolyn Kolfschoten is deskundige op het gebied van samenwerken, faciliteren en groepsprocessen. Als wetenschapper aan de Technische Universiteit Delft, Faculteit Techniek Bestuur en Management heeft ze tien jaar onderzoek gedaan naar samenwerkingsprocessen. Daarnaast was ze visiting scholar bij Massachusetts Institute of Technology (MIT) op de afdeling Engineering Systems. Ze heeft veel gepubliceerd over samenwerken en over handige tools en technieken om samenwerken te ondersteunen. Momenteel is Gwendolyn eigenaar van het bedrijf Beter Samenwerken. In deze functie faciliteert ze workshops, geeft ze trainingen en onderwijs en advies bij het ondersteunen van samenwerken.

Kolfschoten, G.L. (2015). Beter Samenwerken. Praktische technieken om samenwerken te bevorderen en te faciliteren. Amersfoort: communicatiereeks.

ISBN: 978-90-818547-6-4

Aantal pagina's 188

Prijs: 24,95

 

Dit boek is ook in het Engels verkrijgbaar.

Titel: Effective Collaboration

ISBN: 978-90818547-7-1

Prijs: 29,95

bottom of page