top of page
Zoeken
  • Josje Kuenen

Met swipen blijf je single!


1. daten via internet.jpg

Talloze datingprogramma’s beloven een perfect match. Toch lukt het vaak niet; daten is kennelijk zo makkelijk nog niet. Volgens butler Laurens komt dat omdat we daten als een soort shoppen zien. We verwarren 'de ware' met een goeie deal. Die ingeruild wordt zodra we een betere deal zien. Zo wordt het natuurlijk niets met de liefde. Leer die ander nou maar eerst eens kennen en vergroot je aaibaarheidsfactor door aardig te doen. Aardig doen? Hoe doe je dat eigenlijk? Butler Laurens schreef het boek Goede Manieren, tips voor sociale behendigheid dat vanaf deze week verkrijgbaar is. Dit seizoen treedt hij bovendien op als datingexpert tijdens het programma ‘Is this love?’ op SBS6. Daar blijkt iedere dag dat aardig doen nog een hele kunst is.

Ik voel niks “Wat je vaak ziet, is dat mensen erg afgaan op het uiterlijk. Wat heb je aan. Hoe zit je haar. Hoe lang ben je? Eigenlijk behandelen we onze dates alsof we aan het winkelen zijn. Die wel, die niet. Maar we vergeten dat een relatie een verbinding tussen twee mensen is. Dus als je de ander als gebruiksvoorwerp behandelt, dan wordt het nooit wat” aldus Butler Laurens. Ook liefde op het eerste gezicht is onzin. Als je met iemand datet en je bent niet meteen straalverliefd, dan hoeft dat helemaal niet te betekenen dat je verder moet zoeken. Je moet het gewoon wat tijd geven. Swipen Wat ook geen aanrader is: met verschillende personen tegelijkertijd daten. Maandag met Tessa, dinsdag met Jolijn en woensdag met Suzanne. Je spreidt weliswaar je kansen maar dat is ook meteen het probleem. Je gaat vergelijken, nadenken, uitproberen, nog meer nadenken, nog meer dates uitnodigen en op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. Of liever: door de vele dates raak je het liefdesspoor bijster. Tinder is een populair maar ook vluchtig en oppervlakkig middel om mensen te leren kennen. We vergeten dat je ook gewoon in de sportschool mensen kunt ontmoeten. Of in de trein. Als je mensen vaker ziet, ontstaat er als vanzelf sympathie. Je leert elkaar kennen en waarderen. Dat is een betere basis dan je geluk tegemoet swipen. Mannenjacht Butler Laurens geeft talloze trainingen aan het bedrijfsleven en opleidingen in sociale behendigheid. Eigenlijk is zakendoen ook een soort daten. Je moet de ander verleiden met jou in zee te gaan, dan zeg je ook niet: “Je kop staat me niet aan, ik doe geen zaken met je.” De trainingen lopen storm; hij is voorlopig volgeboekt. Volgens Butler Laurens komt dat omdat we af willen van onduidelijkheid en normvervaging, we willen weer op een beschaafde manier met elkaar omgaan. Jonge mannen willen weten of ze op hun eerste date kunnen zoenen of juist niet. We zijn ‘alles moet kunnen’ een beetje zat. We worstelen met onze rollen. Gescheiden moeders die met hun dochters op mannenjacht gaan; directeuren die met hun personeel dronken worden tijdens een bedrijfsuitje. Het is sociale armoede waar we vanaf moeten. Het boek van Butler Laurens is daarvoor een goed begin. Butler Laurens (2014). Goede manieren. Tips voor sociale behendigheid. Amersfoort: communicatiereeks. ISBN: 978-90-818547-5-7, pagina’s 80, prijs: 14,95

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page