top of page

Video's over de spreker

Fake it til you become it

In deze video vertelt Amy Cuddy hoe lichaamstaal niet alleen anderen kan beïnvloeden maar ook hoe je over jezelf denkt. Haar onderzoek was niet repliceerbaar door anderen, wat de waarde van haar claim (dat je zelfvertrouwen groeit door het aannemen van powerposes) onhoudbaar maakt. Wel vinden we het aannemelijk dat succesvolle mensen letterlijk stevig in hun schoenen staan, ruimte durven innemen en dat die zelfverzekerde houding effect heeft op het publiek. Maak je geen sterke indruk als leider, of als politicus, dan krijg je het zwaar te verduren in de media en/of zal men je niet een overtuigend leider vinden. Je houding is dus van invloed op je overtuigingskracht. In die zin vinden we houdingsoefeningen dus zeker zinvol.

Rechte rug is overtuigend

Een rechte rug straalt zelfvertrouwen uit. Je kunt oefeningen doen om je houding te verbeteren, zie onderstaande video.

Wat doe je met je handen?

Heel duidelijke aanwijzingen hoe je het beste je handen houden kunt houden als je presenteert (en wat je beter niet kunt doen!)

Eerste indruk: gezichtsuitdrukkingen

Eerste indruk: documentaire over gezichtsuitdrukkingen en hun effect op communicatie.

Stemgebruik

In deze video het effect van stemgebruik. Thatchers stem klonk heel anders toen ze begon dan toen ze een ervaren en overtuigend politica was, mede dankzij logopedie.

Lichaamstaal en leiderschap

Je houding laat zien of je je op je gemak voelt. Leiders tonen meestal een rechte rug en hebben een open, vastberaden blik.

Lichaamstaal: Balkenende voelt zich ongemakkelijk

In dit fragment bezoeken Balkenende en De Hoop Scheffer de toenmalige president van de VS. Hun houding straalt uit dat ze het bezoek spannend vinden.

Eerste indruk: pleidooi Moszkowicz

Moszkowicz verdedigt Wilders door te beargumenteren dat hij vrijheid voor meningsuiting ook vindt gelden voor de aanklager. Hij maakt daarmee aannemelijk dat Wilders consistent is. Verder maakt hij de tegenstander zwart door deze te betichten van inconsistent (het Nederlandse rechtssysteem ontkennen maar er wel in eigen voordeel gebuik van maken) en onfatsoenlijk (de Rechtbank minachten) gedrag.

Eerste indruk: eiser in zaak Wilders

De eiser in de zaak Wilders houdt zich niet aan de regels van de Rechtbank en doet daarmee niet echt zijn best om een goede eerste indruk te maken.

Eerste indruk: illusie verkoopt

Harald Swinkels, directeur van NEM vertelt hoe hij een order binnen wist te halen door gebruik te maken van 'de eerste indruk'.

Congruente communicatie: Minister of Defense, Iraq

Deze Minister of Defense slaagde er heel lang in de wereld te doen geloven dat Irak 'alles onder controle' had na de inval van Amerika. Lichaamstaal en tekst waren geheel congruent.

Eerste indruk: Yesmen doen alsof ze van Dow Chemical zijn

Oplichters maken misbruik van de eerste indruk. De actievoerders van Yesmen deden zich voor als woordvoerders van DowChemical. Ze beloofden de slachtoffers van de giframp in Bopal (India) na 20 jaar te compenseren met 12 biljoen dollar. Het nieuws pikte het op, totdat bekend werd dat dit een hoax (nepverhaal) was. 

Eerste indruk: Catch me if you can

Bedriegers maken vaak misbruik van de eerste indruk. Dit is een trailer van de film Catch me if you can (Spielberg) dat het waargebeurde verhaal vertelt van een meesteroplichter.

Niet-congruente communicatie: Fuld


De voormalig bestuursvoorzitter van Lehman Brothers, Dick Fuld, zegt dat hij best sympathiek is. Hoe geloofwaardig is da t als je je naar zijn lichaamstaal kijkt?

Niet-congruente communicatie: Khadaffi

Lezend dreigen met de doodstraf is niet bepaald wat je noemt congruente communicatie.

Niet-congruente communicatie

Hitler die wil bowlen: grappig door incongruentie. 

Video's over spreekangst

If you think you can, you can

Video over de cognitieve gedragstherapie van Albert Ellis. Hoe je denkt, bepaalt je gevoel en je gedrag. Denk je dat je niet kan presenteren? Dan mislukt je presentatie gegarandeerd. Denk je dat je wilt leren presenteren en dat iedereen dat kan leren? Gegarandeerd dat je dan in staat bent tot een goede presentatie. Probeer neutralere/positievere gedachten te koppelen aan je presentaties om succesvoller te zijn.

Oefening baart kunst: Arthur Tolsma

De ondernemer Arthur Tolsma won de eerste prijs van Bij ons in de BV met zijn pitch over een voicemailapplicatie. Hij heeft acht uur geoefend voordat hij zo vloeiend zijn pitch kon geven. Oefening baart kunst!

Oefening baart kunst: professor Walter Lewin

Walter Lewin is een beroemd hoogleraar natuurkunde. Hij oefent zijn colleges en experimenten altijd drie keer voordat hij ze aan studenten toont. Met resultaat. Oefening baart kunst!

Slecht voorbeeld van feedback geven en ontvangen

De shows op tv zijn vaak bedoeld om mensen voor gek te zetten: hoe meer emotie, hoe meer kijkcijfers. In dit filmpje zie je hoe de jury een kandidaat voor gek zet en daarna zegt dat degene niet door is, maar dat het niet aan hem ligt. Waaraan wel, dat blijft buiten beschouwing. Feedback geven zou constructief moeten zijn: wat doe je goed, en wat zou je anders moeten doen om de show te winnen? Daar is hier geen sprake van. De kandidaat reageert natuurlijk wel over the top. Ook niet handig. 

Overwin je spreekangst: oefenpubliek

Onderzoek aan de UvA laat zien dat je je spreekangst kunt overwinnen door voor een neppubliek te oefenen. De bovenste video duurt ongeveer een minuut, de onderste vijf minuten.

bottom of page