top of page
Zoeken
  • Josje Kuenen

E-books maken branche kapot

Bijgewerkt op: 18 jun. 2020

Wij zijn groot voorstander van onderwijsvernieuwing en ook vinden we dat digitalisering veel voordelen biedt om onderwijs op afstand en on-demand mogelijk te maken. Toch kleven er ook grote nadelen aan digitalisering. Denk aan vervreemdingseffecten tussen docent en student, het ontbreken van het socialisatieproces tussen studenten dat óók bij onderwijs hoort en de verschraling van diepgaande kennisuitwisseling door het overslaan van vraag en antwoord tijdens werkgroepen.

Een ander groot nadeel is dat door digitalisering van boeken een hele branche dreigt om te vallen. E-books zijn namelijk makkelijk te delen en te kopiëren. Grote spelers als Van Dijk delven het onderspit. Zie het onderstaande artikel in het FD op 7 mei jl. Daarmee zou een schat aan kennis en expertise over tal van onderwerpen verloren gaan.

Docenten kunnen lesgeven maar lang niet altijd lesmethodes maken. Daar zijn uitgevers wel goed in. Opleidingen kunnen helpen de branche (uitgevers, distributeurs, boekverkopers en drukkers) in leven te houden door niet te eisen digitale boeken te publiceren maar het gebruik van papieren boeken te integreren in hun eigen digitale leeromgeving en kennis blended aan te bieden. Dat ontlast docenten die druk genoeg zijn met onderwijs zelf. Een bijkomend voordeel is dat papier nooit hapert, errors toont of niet bereikbaar is als de wifi het niet doet.


9 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page