top of page
Zoeken
  • Josje Kuenen

Schei eens uit!


Dat scheiden impact heeft op kinderen dat is bekend. Dat die impact nog steeds van invloed is op volwassen levens, daarover is minder bekend. Volwassenen van wie de ouders gescheiden zijn, blijken daar later nog steeds last van te hebben, zo blijkt uit interviews die de twintigjarige studente Iris Gündel hield voor haar boek Schei eens uit.

Valkuilen Volwassenen van wie de ouders gescheiden zijn, blijken daar ook later nog mee te worstelen. Ze lopen ook een grotere kans zelf te scheiden. Volgens Gündel -zelf kind van gescheiden ouders- is het loskomen van oude patronen één van de belangrijkste uitdagingen waar deze mensen voor staan. Gündel: “Vaak kopiëren we gedrag van onze ouders en zijn we loyaal aan hen. Je anders gedragen kan voelen als ‘verraad’ en is je begeven op onbekend terrein. Dat kan het lastig maken om je eigen weg te gaan. Als je in ruzie bent opgegroeid, hoe gedraag je je dan vreedzaam? Je wil het wel beter doen maar hoe?” De deskundigen die ze interviewde geven verschillende tips. Je valkuilen gaan (h)erkennen en anders gaan benaderen is voor de één een time-out nemen, voor de ander beginnen met communiceren en voor weer een ander gaat dit om jezelf niet wegcijferen of juist de ander ruimte geven. Individualisten Behalve het goede voorbeeld dat vaak ontbreekt, helpt het ook niet mee dat er zo veel gescheiden wordt. Van alle samenlevingsvormen is “gescheiden” tegenwoordig een veelvoorkomende. In combinatie met het idee dat je als individu overal recht op hebt, gelukkig wil zijn en dit zelf in de hand hebt, kan ‘de inwisselbaarheid’ van partners voor de hand liggen. Ben je ontevreden of ongelukkig? Dan is het makkelijker om de oorzaak bij de ander te leggen dan bij jezelf. Gündel: “Relatietherapeuten komen veel dikke-ikken tegen in hun praktijk. Mensen die het verleerd zijn om de ander lief te hebben en erin geloven dat de ander hen gelukkig moet maken in plaats van uit te gaan van wederkerigheid. Daarmee loop je weg van je eigen verantwoordelijkheid.” Toekomstmuziek Na alle verhalen van relatiedeskundigen en de inzichten uit de praktijk stelt Gündel de terechte vraag of het niet anders kan en moet in de toekomst. Ook zet Gündel in op preventie: “Je hoeft alleen maar ja te zeggen om te trouwen maar zodra je wil scheiden kan er een heel juridisch getouwtrek ontstaan. Is het niet verstandig om het samenleven beter voorbereid aan te gaan? Om betere afspraken te maken over kinderen, zorgverdeling, carrières, financiën? Want scheiding komt vaak voort uit een gevoel van onbehagen, onbegrip en ontevredenheid. Als je je dat van tevoren realiseert, kan er een hoop leed worden voorkomen. Het boek Schei eens uit van Iris Gündel verschijnt 30 november 2015.

Met bijdragen van onder meer: Martine Delfos, Gert Jan Kloens, Grethe van Duijn, Roos Woltering, Fred Schonewille en Jean-Pierre van de Ven.

"Een grote onderneming om volwassenen te interviewen die de scheiding van hun ouders hebben meegemaakt. Iris Gündel heeft dit grondig en met respect voor alle betrokkenen gedaan." Martine Delfos

Gündel, I. (2015) Schei eens uit. Amersfoort: communicatiereeks ISBN: 978-90-818547-8-8 Prijs: €19,95


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page