top of page

Video's over interactiemiddelen

Defensief reageren werkt niet: Albayrak

Hoewel je je kunt storen aan de vraagstelling, dan nog is het niet verstandig in de verdediging te gaan. Het maakt het gesprek onplezierig en het schaadt je imago.

Wat wel werkt: hoffelijk blijven; Steve Jobs

Steve Jobs slaagt erin rustig en met empathie te reageren op een aanval vanuit het publiek. Grote klasse; daardoor blijft hij leiding geven aan de bijeenkomst en bezorgt hij het publiek geen kromme tenen.

Omgaan met vragen

Veel politici vinden het lastig (wat heel begrijpelijk is!) om met onaardige vragen om te gaan. Toch slagen sommigen erin (Rutte bijvoorbeeld) zich niet aangevallen te voelen en het met een grapje af te doen. In ieder geval lijkt dat een betere strategie dan duidelijk laten blijken dat je geen zin hebt in vragen beantwoorden of dat je de journalist wel door de plee kan trekken. Dat werkt vaak als een lap op een rode stier.

Stembriefjes niet altijd handig

Tijdens het CDA-congres of men een coalitie met de PVV aan wilde gaan, werd gebruikgemaakt van stembriefjes. Dat gaf een hilarisch effect, zie video. Vooral met een groter publiek kan het verwarring opleveren. Modernere stemmethodes zoals stemkastjes of apps als Mentimeter kunnen dit voorkomen.

Modern interactiemiddel: Shakespeak

 

Met Shakespeak, Mentimeter en PowerPoint kun je vrij eenvoudig zelf een stemtool opzetten. Je kunt dan stemmen met behulp van sms, Twitter en internet. Niet alle apps zijn gratis, vaak wel betaalbaar.

Hoffelijke houding (not): Derek Anderson wordt boos op interviewer

Hoewel journalisten je soms het bloed onder de nagels vandaan halen, is het toch af te raden zo emotioneel te worden. Korte lontjes zien we vaak terug in de sport.  

Vragen beantwoorden: onverstaanbare vraag Pechtold herhaalt niet

Als je voor een groter publiek spreekt, is het altijd aan te raden de vraag even in je eigen woorden te herhalen. 

Vragen beantwoorden: Van Gaal

Van Gaal haalt uit naar journalist. Van Gaal staat bekend om zijn korte lontjes. De media smullen er in ieder geval van. 

Vragen beantwoorden: miss question

Wat doe je als je de vraag niet kan beantwoorden? Een zwamverhaal ophangen lijkt geen goede oplossing.

bottom of page